Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Cyprios parΟΝΤΙ

Έξαλλος,εκτός εαυτού,αηδιασμένος,γεμάτος θυμό και απορία θα βγει κάποιος ύστερα απο συζήτηση,τόσο με αριστερό όσο και δεξιό οπαδό των δύο μεγαλύτερων Κυπριακών κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΥΣΗ αντίστοιχα.
Η λέξη συζήτηση χρησιμοπιήθηκε χαριστικά,αφου συνήθως είναι ένας μονόλογος αναμασιμένων ιδεών απο τους πιστούς ακόλουθους των κομμάτων αυτών. Μια απο τες πολλές διαφορές τους, είναι για το τί είναι η Κύπρος. Ναι! Καλά διαβάσατε. Τί είναι η Κύπρος!
Ελληνική  ή Κυπριακή. Οι Κύπριοι είναι Έλληνες ή Κύπριοι; Ερώτηση την οποία αν θέσεις σε ένα απο αυτούς τους οπαδούς θα σου απαντήσουν με σθένος και άκρατο φανατισμό διαφορετικά ο καθένας. Ναι, καλά διάβασες. Διαφορετικά. Οι μέν του ΑΚΕΛ θα σου πουν οτι η Κύπρος είναι Κυπριακή, οι μέν του ΔΥΣΥ οτι είναι Ελληνική. Το τραγικό της υπόθεσης είναι οτι θα αρχίσουν να σου διηγούνται όλη την Κυπριακή ιστορία απο την εποχή του χαλκού αν είσαι τυχερός μέχρι σήμερα για να τεκμηριώσουν την απάντησή τους.
Με λίγα λόγια θα σου πουν: Είναι Κυπρική, είμαστε Κύπριοι επειδή απο το 1960 γίναμε ανεξάρτητο κράτος. Στην Κυπριακή Δημοκρατία ζουν Κύπριοι.
Είναι Ελληνική. Είμαστε Έλληνες επειδή οι πρώτοι κάτοικοι στο νησί ήταν Έλληνες, η γλώσσα μας είναι η Ελληνική, η διάλεκτος μας Κυπριακή, τα ήθη,έθιμα, οι παραδόσεις, η θρησκεία μας όλα υποδηλώνουν ότι η Κύπρος είναι Εληνική και οι κάτοικοι Έλληνες.
Και οι δυο έχουν κάποια βάση. Ναι,ναι,ναι, έχετε δίκιο.Και οι δυο έχετε δίκιο. Πώς γίνεται αυτό;
Μα πολύ πολύ απλά! Μήπως έτυχε να ακούσετε κάτι για εθνικότητα; Υπηκοότητα,αλλιώς ιθαγένεια; Αν όχι λεξικό. Δεν έχετε; Απλά πληκτρολογήστε αυτές τις άγνωστες λέξεις στο google. 
Με απλά λόγια η ιθαγένεια ή υπηκοότητα αναφέρεται στο κράτος σου. Σε ποιο κράτος έχεις δικαιώματα και υποχρεώσεις, πού ψηφίζεις, που πληρώνεις φόρους κτλ.
Η εθνικότητα το λέει και η λέξη αναφέρεται στο έθνος. Σε ποιό έθνος ανήκει ο κάθε ένας. Ο προσδιορισμός γίνεται με κάποια χαρακτηριστικά. Γλώσσα,ήθη, έθιμα,θρησκεία, παραδόσεις.
Και ναι. Είναι δυνατό σε ένα κράτος να ζουν άτομα με διαφορετικές εθνικότητες αλλά να έχουν κοινή ιθαγένεια. Για παράδειγμα ένας Ινδός ζει στην Αγγλία.Δουλεύει,έχει γεννηθεί εκέι,έχει πάει σχολείο,πληρώνει τους φόρους του και ψηφίζει. Έχει δηλαδή αγγλική ιθαγένεια. Έχει όμως Ινδική Εθνικότητα. Και αυτό επειδή μιλά Ινδικά, είναι Ινδουιστής, έχει ήθη και έθιμα κοινά με εκείνο το έθνος. Έτσι και στην Κύπρο. Ζουν Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Άγγλοι, Ρώσσοι κτλ ως προς την εθνικότητα τους. Αν έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις στο κράτος αυτό, στην Κύπρο, έχουν δηλαδή Κυπριακή ταυτότητα , τότε έχουν Κυπριακή ιθαγένεια.
Η εθνικότητα είναι κάτι το οποίο μας χαρακτηρίζει όλους, πριν ακόμα γεννηθούμε. Η ιθαγένεια μας χαρακτηρίζει αργότερα, μπορούμε ακόμη να επιλέξουμε ποιά θέλουμε σε όποια κράτη είναι αυτό δυνατό, να πάμε στο αντίστοιχο κράτος και σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους αφού τηρήσουμε τις προυποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα να αποκτήσουμε την υπηκοότητα,να κατοικήσουμε και να έχουμε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κράτους αυτού.
Κυπριακή εθνικότητα δεν υπάρχει. Κύπριε. Έχεις Κυπριακή ιθαγένεια. Τώρα ποιά εθνικότητα έχεις, αυτό το ξέρεις εσύ. Αν όχι διάβασε ξανά τα πιο πάνω περι εθνικότητας.
Κατανοητό; Αν όχι σου προτείνω να απευθυνθείς
  • Κυπριακή πρεσβεία
  • Οποιοδήπτε δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο της περιοχής σου.
  • Για πιο ελίτ καταστάσεις: Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα τμήματα νομικής, πολιτικών επιστημών, αν και γι'αυτό το θέμα αρμόδιοι είναι και στο τμήμα μαθηματικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου