Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Έδωσαν το φως σε τυφλούς




Άρθρο τής εφημερίδας «Ελεύθερος τύπος» τής 14ης Φεβρουαρίου 2012.
Επιστήμονες δημιούργησαν γυαλιά που μεταφέρουν εικόνα στο φλοιό του εγκεφάλου.

ΣΤΟ «ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ», ο τυφλός Geordi LaForge φορούσε ένα φουτουριστικό ζευγάρι γυαλιών που του επέτρεπε να βλέπει μέσω ειδικών αισθητήρων,
τεχνολογία που κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα οι ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου στο Ισραήλ. Οι ειδικοί δημιούργησαν γυαλιά τα οποία «χακάρουν» τον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου και με τη βοήθεια του ήχου επιτρέπουν σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης να δουν.

Η προηγμένη συσκευή συλλαμβάνει ηχητικά κύματα και δημιουργεί μια εικόνα του χώρου. Οι Ισραηλινοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ευαίσθητο μικροσκοπικό μικρόφωνο για να εντοπίσουν και να μετατρέψουν τα ηχητικά σήματα σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους στη συνέχεια τους στέλνουν σε ένα ηλεκτρόδιο που έχει εμφυτευτεί στο αφτί του ασθενούς. Από εκεί μεταφέρονται στο ακουστικό νεύρο με αποτέλεσμα να γίνονται αντιληπτοί από τον εγκέφαλο ως ήχοι.

Το πρότυπο ζευγάρι γυαλιών έχει μια κάμερα στο κέντρο του σκελετού και αξιοποιεί τεχνολογίες ανίχνευσης κίνησης και αισθητήρες θέσης-βάθους. Τα δεδομένα επεξεργάζονται από τη hi-tech συσκευή και ο χρήστης τους μπορεί να βλέπει απλοποιημένα τα αντικείμενα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο και να αντιλαμβάνεται ανθρώπους και αντικείμενα, ακόμα και να έχουν διαφορετικά χρώματα πάνω τους.

Μέχρι σήμερα, επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ανάλογες συσκευές, εμπνευσμένοι από τον ήρωα του διαστημόπλοιου «Geordy». Γι’ αυτόν το λόγο και τα περισσότερα ειδικά γυαλιά για τυφλούς ονομάζονται «0θοπ3γ» προς τιμήν του ομώνυμου ήρωα της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Σταρ Τρεκ».

πηγή: Ε.Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου